Letní horka zvyšují riziko otravy jídlem. Odborníci varují a radí, jak se chránit

Profilovka
02. 07. 2025

Novojičínsko – Teploty přes třicet stupňů nejsou jen zkouškou odolnosti našeho organismu, ale představují také vážné riziko pro bezpečnost potravin. Právě v horkých dnech totiž dochází k rychlému množení bakterií, které mohou způsobit nepříjemné, ale i závažné otravy. Potravináři a hygienici proto apelují na obyvatele, aby nepodceňovali pravidla bezpečného nakupování, skladování a přípravy jídel.

Letní počasí jako inkubátor bakterií

„Teplo nad třicet stupňů vytváří ideální prostředí pro množení mikroorganismů v potravinách, především v těch syrových – mase, vejcích, ale i mléčných výrobcích,“ upozorňuje Potravinářská komora ČR. Pokud není zachován správný teplotní režim při skladování a přepravě, potraviny se mohou zkazit už během několika desítek minut.

Odborníci proto doporučují začínat při nákupu s trvanlivými potravinami a chlazené nebo mražené výrobky brát až na závěr. „Pokud jedete autem, vždy mějte po ruce termotašku nebo izolační box. Autochladnička je ještě lepší volba, obzvlášť při delších cestách,“ dodávají.

Grilování i zmrzlina s otazníkem

Léto je rovněž obdobím grilování, a právě to s sebou přináší riziko křížové kontaminace. Maso a jiné syrové suroviny by měly být odděleny od ostatních potravin a vždy pečlivě tepelně zpracovány. Kuchaři by neměli používat stejný nůž nebo prkénko pro syrové i hotové potraviny.

Pozor si dávejte i při koupi oblíbených letních dobrot, jako je zmrzlina. „Jedním z častých prohřešků je neměněná voda, ve které prodejci oplachují naběračky. V takovém prostředí se bakterie množí velmi rychle,“ varuje Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Pozor na teplotní šok

Velkým problémem bývají i prudké změny teplot. Například vejce se při přechodu z chladného prostředí do horka orosí, a vlhkost na jejich povrchu pak napomáhá šíření bakterií. Stejné riziko hrozí u chleba, který by měl být uchováván v suchu a ideálně při stabilní teplotě.

Základní pravidla, jak předejít zdravotním problémům:

  • Nakupujte chlazené a mražené potraviny až na konci nákupu.

  • Při přepravě používejte termotašky nebo chladicí boxy.

  • Dbejte na čistotu při přípravě jídel, vyhýbejte se křížové kontaminaci.

  • Vejce, maso a mléčné výrobky skladujte při doporučených teplotách.

  • Buďte opatrní při konzumaci zmrzliny z pouličních stánků – sledujte hygienické podmínky.

Zdravotní komplikace z důvodu nesprávné manipulace s potravinami mohou být v letních měsících častější, ale s trochou opatrnosti a důslednosti se jim lze snadno vyhnout. „Nejde o paniku, ale o prevenci – a ta je v těchto vedrech důležitější než kdy dřív,“ uzavírá odborné doporučení Potravinářská komora.

Zdravojičínsko

Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.

1
Post image
2
Post image
3
Post image
4
Post image
5
Post image