Ochutnejte pořádného ptáka! Ve Frenštátě voněly guláše, vítězila i odvaha

Profilovka
před 11 hodinami

FRENŠTÁT POD RADHOŠTĚM – Ani hustý déšť a bahno neodradily stovky milovníků guláše, kteří se poslední červencovou sobotu vypravili na Horečky. Už třiatřicátý ročník Gulášových slavností ve Frenštátě pod Radhoštěm přinesl pořádnou nálož vůní, chutí – a letos i odvahy. Mezi klasickými guláši se totiž objevil i pštrosí!

„Nejvíce mi chutnal maďarský nesoutěžní,“ svěřila se jedna z návštěvnic, která statečně v pláštěnce ochutnávala u skokanských můstků guláše z kotlíků vařených přímo na ohništích. Její partner doplnil, že stihl dva zvěřinové a domů si odnášeli „býčí guláš od Partyje“.

Ale pozor – loňský šokující jezevčí recept letos sice chyběl, zato se všem do paměti zapsal jiný zástupce říše zvířat. „Neboj se ochutnat pořádného ptáka!“ lákaly Linda s Ivanou u svého stánku s pštrosím gulášem, který přivezly ze Závišic. Nejen že měly na stánku model pštrosa v životní velikosti i s vejcem, ale guláš také mizel doslova před očima. „Sto dvacet porcí je pryč, kotel skoro prázdný,“ hlásily spokojeně. Kromě toho nabízely i citronovou a chilli pastu vlastní výroby.

Konkurence byla však silná. Vedle se za 70 korun degustoval například kančí segedín, srnčí na víně či Přílepský býk – ten se podle všeho snědl rychlostí blesku. Ze Slovenska dorazili i „Chalani“, kteří vařili Pihaňský guláš a nestoutěžní sedegínský, a k tomu nabízeli domácí pálenku – atmosféra byla navzdory dešti výborná.

Pořadatelé z frenštátského kulturního domu, v čele s Pavlou Martiňákovou, potvrdili, že na třiatřicátém ročníku vařilo deset týmů. „Byl tu i veganský guláš. I když prší, fičíme dál,“ usmívala se. Soutěžní porota nakonec ocenila jako nejlepší tým Přílepáky z Holešova, kteří si vítězství připsali již potřetí za sebou. Druhé místo získala Partyja z Veřovic, třetí pak Guláš United z Mniší. Nejhezčí stánek měli podle poroty slovenští Chalani a inovační cenu si odvezl Frankovo Team.

Frenštátské gulášobraní tak opět dokázalo, že i v dešti může být horko – nejen od ohně, ale hlavně od pálivých chutí, dobré nálady a především odvahy ochutnávat neobvyklé speciality. Tak zase za rok – kdo ví, jaké zvíře přijde na řadu příště?

Frenštát pod Radhoštěm

Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.

1
Post image
2
Post image
3
Post image
4
Post image
5
Post image