Zdravojičínsko: Máme sedmý smysl? Střevo může v reálném čase říkat mozku, že už máme dost!

Nový výzkum amerických vědců z Duke University naznačuje, že náš trávicí trakt umí mnohem víc, než jsme si dosud mysleli. Střevní bakterie zřejmě hrají klíčovou roli v tom, kdy se cítíme sytí – a naše tělo je dokáže „poslouchat“ doslova v reálném čase. Výsledky studie byly publikovány v prestižním časopise Nature.

🧠 Sedmý smysl: neurobiotický

Vědci popsali zcela nový typ smyslového vnímání, který nazvali neurobiotický smysl. Tedy schopnost našeho těla vnímat přítomnost a aktivitu bakterií ve střevech. Jde o jakýsi sedmý smysl – doplňující klasických pět a už známý „šestý“ smysl střevní pro živiny.

🦠 Jak to funguje?

Ve stěně tlustého střeva se nachází specializované buňky zvané neuropody, které jsou propojeny s nervy vedoucími až do mozku. Tyto neuropody umí rozpoznat látku flagelin, což je protein nacházející se v „ocáscích“ některých střevních bakterií. Když jíme, bakterie produkují víc flagelinu – a to je pro neuropody signál, že jsme najedení. Ty pak pomocí receptoru TLR5 vyšlou zprávu do mozku přes bloudivý nerv (nervus vagus): „Stop, už máme dost.“

Myši to potvrdily

Vědci podávali hladovým myším flagelin přímo do tlustého střeva – a ty pak jedly méně. Když jim ale odstranili receptor TLR5, ztratily tuto schopnost rozpoznání a začaly přibírat na váze. Důkaz, že „hlad je opravdu jen stav mysli“ – ovlivněný mikrobiálním signálem ze střev.

Co to znamená pro nás?

Tato objevená souvislost mezi střevními mikroby a vnímáním hladu by mohla pomoci v boji proti obezitě, poruchám příjmu potravy či zánětlivým onemocněním. Pokud se potvrdí i u lidí, mohli bychom v budoucnu lépe „ladit“ svou chuť k jídlu skrze střevní mikrobiom – a ne jen pomocí diety.

„Objevili jsme, že náš tlusté střevo dokáže vnímat mikroby – máme další smysl,“ shrnula výsledky výzkumu doktorka Maya Kaelberer, spoluautorka studie.


Zdravé střevo je víc než trávení. Je to centrum signálů, které ovlivňují naši náladu, imunitu i chuť k jídlu. I proto má péče o mikrobiom – třeba pomocí kvalitních probiotik – smysl. A možná i budoucnost.

🗨️ Sledujte rubriku Zdravojičínsko, kde vám přinášíme vědecké novinky jednoduše a srozumitelně. Protože zdraví začíná ve střevech.

 
Střevní mikrobiom

Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.

1
Post image
2
Post image
3
Post image
4
Post image
5
Post image