Zemědělské komodity zdražují, potraviny brzy nejspíš také

Profilovka
před 11 hodinami

Zpravodajství Novojičínsko – Ekonomika

Ceny potravin v českých obchodech se mohou v příštích měsících opět zvednout. Důvodem je výrazný růst cen zemědělských komodit, který začal už na podzim loňského roku a v dubnu i květnu nabral na intenzitě. Podle ekonomů a zástupců agrárního i potravinářského sektoru se vyšší ceny skotu, obilí, mléka nebo vajec časem přelijí až na pulty obchodů.

Ceny, za které zemědělci prodávají své produkty zpracovatelům, stouply v květnu meziročně o 15,7 procenta. Již druhý měsíc po sobě tak pokračuje výrazné tempo růstu, které tu nebylo od vrcholu inflační krize v roce 2022. Zatímco v regálech si zákazníci ještě větších cenových změn nevšimli, odborníci očekávají, že k tomu dojde v následujících měsících.

„Růst těchto cen zpravidla předznamenává vzestup cen potravin – jak zpracovaných, tak nezpracovaných – v obchodech,“ upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda. Podobný názor má i Potravinářská komora ČR, podle které jsou výrobci potravin nyní pod tlakem ze dvou stran – na jedné straně rostoucí ceny od zemědělců, na druhé straně tlak obchodních řetězců na udržení nízkých koncových cen.

Farmáři: Neurčujeme ceny, řídíme se trhem

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha připomíná, že zemědělci ceny neurčují. „Řídí se světovými a evropskými burzami. Vždy jde o nabídku a poptávku,“ říká s tím, že část současného růstu cen je způsobena loňskou nízkou srovnávací základnou a opožděným přenášením nákladů do cen.

Například cena skotu vzrostla meziročně o více než 27 procent. Přispěla k tomu i nákaza slintavkou a kulhavkou na Slovensku a v Maďarsku, což omezilo produkci a zvýšilo poptávku po českém mase.

„Z hovězího se už teď stává luxusní položka. Prodeje klesají, lidé volí levnější alternativy,“ říká Jaroslav Vaňous, jednatel Zemědělského družstva Sloupnice. Dražší je i vepřové, ale konkurence na trhu cenový růst brzdí.

Vejce zdražila nejvíc, ovoce a mléko následují

Výrazně – o 43,6 procenta – zdražila také vejce. Podle Gabriely Dlouhé z Českomoravské drůbežářské unie za to může ptačí chřipka, vybíjení chovů v Polsku a nutnost investovat do přestavby chovů z klecových na podestýlkové. Ačkoliv ceny krmných směsí od roku 2022 klesly, ostatní náklady na chov rostou.

Mléko pak zdražilo o téměř 20 procent. Důvodem jsou nejen nemoci skotu, ale i změny ve způsobu chovu – důraz na vyšší dojivost snižuje tučnost mléka, což ovlivňuje i kvalitu výsledných výrobků.

Růst cen se nevyhnul ani rostlinné výrobě. Ceny ovoce vzrostly o 36 procent, olejniny o téměř 25 procent. U ovoce však čeští pěstitelé upozorňují, že jejich podíl na trhu je aktuálně minimální – kvůli mrazům mají malou úrodu a většina ovoce na trhu je dovozová. Zdražuje se i čerstvá zelenina (+8 %), drůbež (+7,5 %), naopak levnější jsou brambory (-6,5 %) a vepřové maso (-9 %).

Co čekat dál?

Podle ekonomů skončilo období potravinové deflace, které trvalo do října 2024. S dalším přeléváním vyšších nákladů do cen zpracovatelů a obchodníků se musí spotřebitelé připravit na pozvolné, ale zřetelné zdražování.

Otázkou zůstává, jak velký bude konečný dopad na domácnosti. „Nepůjde o nárůst cen jedna ku jedné. Zpracovatelé nesou i další náklady – obaly, energie, mzdy. Ale nelze očekávat, že by si rostoucí ceny surovin nenechali promítnout do finální ceny výrobku,“ uzavírá mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.


📝 Zajímá vás, jak se vyvíjí ceny ve vašem regionu? Sledujte rubriku Zdravojičínsko – ekonomika a zemědělství. Přinášíme vám pravidelné informace o trhu, které vám pomohou se lépe rozhodovat.

EKONOMIKA

Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.

1
Post image
2
Post image
3
Post image
4
Post image
5
Post image